miercuri, 1 septembrie 2010

Eckhart Tolle



ECKHART TOLLE este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru. S-a născut în Germania,unde şi-apetrecut primii 13 ani din viaţă. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetător şi îndrumător la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, în urma unei transformări spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvată şi viaţa i s-a schimbat radical.Următorii ani şi i-a dedicat înţelegerii, integrării şi aprofundării acestei transformări,care a marcat începutul unei pasionante experienţe spirituale.
Eckhart Toile nu s-a aliniat niciunei tradiţii sau religii, dar nici nu a respins vreuna.învăţăturile sale transmit un mesaj simplu şi în acelaşi timp profund, cu claritatea şi simplitatea vechilor maeştri spirituali: există o cale către eliberarea de suferinţă şi dobândirea păcii interioare.

''Un adevărat maestru spiritual nu are nimic de învăţat pe alţii în sensul cunoscut  Al cuvântului, nu are nimic de dat sau de adăugat ţie, cum ar fi o informaţie nouă,  credinţe sau reguli de comportament.Singura funcţie a unui maestru este de a te ajuta, să dai deoparte ceea ce te separă de adevărata fiinţă care eşti deja şi de ceea ce ştii deja în adâncul sufletului tău'' 

 
Eckhart Tolle - Cel mai profund adevăr al existenţei uman



Să Aducem Liniştea În Viaţa De Zi Cu Zi

Nimic nu s-a intamplat vreodata in trecut; toate se intampla in Clipa de acum.Nimic nu se va intampla vreodata in viitor; totul se intampla in Clipa de acum.Ceea ce considerate trecut este, de fapt, o amprenta de me-morie, inmagazinata in minte, a unei Clipe de acum mai vechi. Cand va amintiti trecutul, reactivati aceasta amprenta — tot in prezent. Viitorul este o Clipa de acum imaginata, o proiectie a mintii. Candapare, apare sub forma Clipei de acum. Cand va ganditi la viitor, faceti aceasta totin Clipa de acum. Evident, trecutul §i viitorul nu au realitate proprie. As,a cum Lunanu are o lumina proprie §i poate doar sa reflecte lu-mina Soarelui, tot as,a trecutul sj viitorul sunt doar palide re-flexii ale luminii, ale puterii sj ale realitatii prezentului etern. Ele işi imprumuta realitatea de la Clipa de acum.Esenta cuvintelor mele nu poate fi inteleasa de minte. In momentul intelegerii, in con§tiin|a se produce o trecere de la minte la Fiinta, de la timp la prezenta. Brusc, totul vi se pare viu, radiaza energie,emană prezenţa Fiintei.




ECKHART TOLLE - Dependenta De Suferinta - Partea I

Nimic nu exista in afara Clipei de acum.Trecutul si viitorul nu sunt lafel de reale, uneori chiar mai reale decdt prezentul? La urma urmei, trecutul determind fe-lul nostru de afi si modul in care ne percepem si ne compor-tdm in prezent. Iar obiectivele noastre viitoare determind ac-fiunile pe care le intreprindem in prezent.Nu afi inteles inca pe deplin esenta lucrurilor pe care vi le-am explicat pentru ca incercati sa le intelegeti mental. Mintea nu poate intelege acest lucru, numai dvs. puteti. Va rog, ascultati-mă.A existat vreodata un moment cand ati trait, facut, gandit sau simtit vreun lucru in afara Clipei de acum? Credeti ca se va intampla vreodata? Este posibil ca un lucru sa se intample sau sa existe in afara Clipei de acum? Raspunsul este evident, nu-i asa?



ECKHART TOLLE - Dependenta De Suferinta - Partea a II

Cuvintele nu sunt altceva decât indicii. Ceea ce arată ele nu se găseşte în domeniul gândurilor, ci este o dimensiune din interiorul tău, care este mai adâncă şi infinit mai profundă decât gândul. O pace vibrant de vie, este una dintre caracteristicile acestei dimensiuni. Aşa că ori de câte ori simţi că te cuprinde o pace adâncă în timp ce citeşti, cartea îşi face efectul şi îşi îndeplineşte funcţia ei de profesor al tău. Îţi aminteşte de cine eşti şi îţi arată drumul spre iluminare.



Renunţarea la Gând - Partea I

Tu eşti acea conştiinţă, deghizată în persoană.Echivalentul zgomotului exterior este zgomotul interior al gândirii.Echivalentul liniştii exterioare este liniştea interioară.Ori de câte ori este linişte în jurul tău – ascult-o. Asta înseamnă să o observi. Acordă-I atenţie. Ascultarea liniştii trezeşte în tine dimensiunea tăcerii din tine însuţi, pentru că numai în nemişcare poţi fi conştient de linişte.




Renunţarea la Gând - Partea a II-a

Fii atent la spaţiul gol – golul dintre două gânduri, spaţiul scurt, tăcut dintre cuvintele unei conversaţii, dintre notele unui pian sau flaut sau spa-ţiul dintre inspir şi expir.Atunci când acorzi atenţie acestor goluri, conştiinţa că există „ceva” – devineconştiinţă pur şi simplu. Dimensiunea fără formă a conştiinţei pure creşte din tine şi înlocuieşte identificarea ta cu forma ta!



Puterea Prezentului (Discursurile de la Mumbai)

Găsirea acestei dimensiuni vă eliberează pe voi şi lumea de toate suferinţele pe care.Vi le produceţi vouă înşivă şi celor din jur când micul-sine, creat de minte este tot ce ştiţi şi el vă conduce viaţa.Iubire, bucurie, expansiune creatoare ca şi pacea interioară permanentă nu pot intra în viaţa voastră decât prin acea dimensiune necondiţionată a conştiinţei.Dacă puteţi realiza, chiar dacă numai uneori, că tot ce vă trece prin minte sunt doar nişte gânduri, dacă puteţi privi ca un martor la reacţiile voastre tip, mental-emoţionale,atunci când au loc, atunci puteţi spune că acea dimensiune creşte în voi ca o conştiinţă în care se petrec toate gândurile şi emoţiile – spaţiul interior atemporal în care se desfăşoară conţinutul vieţii voastre.



ECKHART TOLLE - Puterea prezentului:Cap.1-Sectiunea1

Mintea gânditoare este o uneltă folositoare şi puternică, dar este şi foarte limitatoare când îţi preia viaţa complet, când nu-ţi dai seama că ea este doar o mică parte, faţetă,a conştiinţei care de fapt eşti.



ECKHART TOLLE Puterea prezentului Cap 1 Sectiunea2

Înţelepciunea nu este un produs al gândului. Cunoaşterea profundă care este înţelepciunea apare prin simplul act de a acorda atenţia voastră completă cuiva sau asupra ceva.Atenţia este inteligenţa primară, conştiinţa însăşi. Dizolvă barierele createde gândirea conceptuală şi odată cu aceasta vine şi recunoaşterea că nimic nu există în sine şi pentru sine.Cel care percepe şi obiectul de perceput devin un câmp unitar de conştiinţă. Atenţia este vindecătorul se-parării.




ECKHART TOLLE Puterea prezentului Cap 1 Sectiunea3

Dogmele – religioase, politice, ştiinţifice – apar din credinţa eronată că gândul poate encapsula realitatea sau adevărul. Dogmele sunt închisori conceptuale colective. Şi lucru ciudat este că oamenii îşi iubesc celulele închisorii pentru că le dau senzaţia de siguranţă şi un sentiment fals că „eu ştiu”.



Puterea Neştiinţei 1

Următorul pas în evoluţia omului este transcenderea gândurii. Aceasta este acum sarcina noastră urgentă. Nu înseamnă să nu mai gândim de loc, ci să nu fim complet identificaţi cu gândirea, posedaţi de gânduri.



Puterea Neştiinţei 2

Când vă plictisiţi, puteţi să vă sa-tisfaceţi foamea minţii răsfoind o revistă, chemând pe cineva la telefon, deschizând televizorul, navigând pe internet, mergând la cumpărături sau –şi aceasta este ceva obişnuit – transferând senzaţia de lipsă a minţii şi nevoia ei de tot mai mult corpului şi mulţumind-o ingerând mai multă mâncare.



Două necesităţi ale predării

Se poate să fi trecut cu vederea acele scurte perioade în care sunteţi „conştient fără să gândiţi” şi care apar deja în mod natural şi spontan în viaţa voastră. Poate sunteţi ocupat  de vreo activitate manuală, sau păşiţi prin cameră, sau aşteptaţi în aeroport, şi sunteţi atât de complet de prezent încât mentalul obişnuit cu gânduri se supune şi este înlocuit de acea prezenţă conştientă.Sau poate vă surprinde privind cerul sau ascultând pe cineva fără să faceţi nici un comentariu interior. Percepţiile voastre devin limpezi precum cristalul,neântunecate de gânduri.



Inflorirea constiintei umane-partea I

Creaţia artistică, sporturile, dansul, predatul la şcoală, activitatea de a sfătui –măiestria în orice domeniu implică faptul că mintea gânditoare nu mai este implicată de loc sau este pe locul doi. O forţă şi inteligenţă mai mare decât voi şi totuşi una în care vă manifestaţi ca esenţă preia conducerea.Nu mai are loc un proces de luare de decizii; acţiunea corectă se petrece spontan, şi nu „voi” o faceţi. Să ştii să-ţi stăpâneşti viaţa este opusul controlului.Vă aliniaţi cu conştiinţa cea mare.Ea acţionează, vorbeşte, face toată munca.




Inflorirea constiintei umane - partea a II-a

Ce va rămâne din toate fricile şi nevoile asociate cu situaţiile problema-tice de viaţă care vă acaparează atenţia în fiecare zi? O linie – cam de doi, trei centrimetri lungime,între ziua naşterii şi cea a morţii pe piatra de mormânt.Pentru Eu-l egotic, acest lucru este un gând depresiv.Pentru tine, este eliberator!



Eckhart Tolle la Findhorn part 1

Chiar dacă tristeţile voastre sunt complet „justificate” v-aţi construit o identitate care seamănă mai mult cu o închisoare ale cărei gratii sunt formate din forme gând.Vedeţi ce vă faceţi singuri. Sau mai degrabă, ce vă face mintea voastră. Simţiţi ataşamentul emoţional pe care îl aveţi cu povestea voastră de victimă şi deveniţi conştient de pornirea de a gândi sau vcorbi despre aceasta.Fiţi acolo ca prezenţa unui martor a stării voastre interioare. Nu trebuie să faceţi numic. Odată cu această conştiinţă vine şi transformarea şi libertatea.



Eckhart Tolle la Findhorn part 2

Învidia este un produs al ego-ului, care se simte diminuat dacă altcuiva i se întâmplă ceva bun, sau cineva are mai mult, ştie mai mult sau poate face ceva mai mult ca voi.Identitatea ego-ului depinde de comparaţii şi se hrăneşte cu mai mult. Se va agăţa deorice. Dacă toate cad, poţi să-ţi întăreşti sensul de sine fictiv prin faptul că te vezi mai nedreptăţit de viaţă sau mai prost tratat de viaţă decât altcineva. Care sunt poveştile, ficţiuniledin care vou vă extrageţi simţământul vostru de sine.




EMISIUNI ECKHART TOLLE

ECKHART TOLLE - Invitat la Oprah Winfrey (EP. I)

Eckhart Tolle: Da, atunci când formele încep să se năruie – forma fizică, situaţia de viaţă,relaţiile, orice – întotdeauna există o ocazie de pătrundere în profunzime. Prin aprofundare înţeleg ridicarea dincolo de forma care sunteţi. Uneori, oamenii trebuie să experimenteze  o mare pierdere pentru a intra, cu adevărat, în profunzime.Asta nu înseamnă că nu aveţi compasiune. Compasiunea are două aspecte. Când vedeţi în jurul vostru forma umană suferind sau dizolvându-se, sunteţi empatic faţă de nivelul uman. Împărtăşiţi suferinţa deoarece aceasta este în relaţie cu aspectul efemer al formei. Dar dacă acesta este singurul nivel care se activează în voi, nu treceţi de suferinţă. Doar la nivelul fiinţei realizaţi că cine sunteţi în esenţă este dincolo de formă şi că cine este cealaltă persoană în esenţă este  dincolo de formă. Această înţelegere nu este intelectuală, este o percepţie sau o trăire. Apoi, priviţi cealaltă fiinţă umană şi suferinţa şi poate că plângeţi, dar în profunzime există pace şi putere. Acea pace şi putere reprezintă, de asemenea, aspectul care aduce uneori vindecarea. S-ar putea să vindece forma sau s-ar putea să vindece cealaltă persoană, în sensul că cealaltă persoană intră în contact cu nivelul său mai profund. Aceasta este cea mai importantă vindecare– să înţelegi cine eşti. Vindecarea pe planul exterior e bună,dar ea nu reprezintă esenţa vindecării.Eckhart Tolle: Dacă oamenii cred că lumea este aici pentru a-i satisface pe ei, atunci ori de câte ori încep să-şi atingă limitele, vor deveni din nou nefericiţi. Ei nu-şi dau seama că lumea – şi prin asta vreau să spun orice din lumea formei, forma fizică, unele forme mentale sau forme emoţionale – nu le poate da împlinire durabilă, satisfacţie, sau să le spună cine sunt. Tot ceea ce putem face este să ne asumam responsabilitatea pentru propria viaţă." 

 Celelalte doua parti pe site-ul http://putereaprezentului.tk/

 Vinovăţia este o altă încercare a ego-ului de a-şi crea o identitate, un sentiment de sine.Pentru ego nu are importanţă dacă acel sine este pozitiv sau negativ. Ce ai făcut sau nu ai reuşit să faci a fost o manifestare a inconştientului – inconştientului uman.Ego-ul personalizează şi spune, „Eu am făcut asta” şi astfel duceţi cu voi o imagine mentală despre voi ca „răi”.


Dincolo de limite - Eckhart Tolle-Puterea Prezentului 

Dincolo de limite - Eckhart Tolle-Puterea Prezentului from Gaby S on Vimeo.
 


Conţinutul şi structura egoului


Mintea egocentristă este în totalitate condiţionată de trecut. Condiţionarea ei este dublă:in planul conţinutului şi în cel al structurii.în cazul unui copil care plânge foarte supărat pentru că i-a fost luată jucăria, aceasta din urmă reprezintă conţinutul. El este interşanjabil cu orice alt conţinut, cu orice altă jucărie sau orice alt obiect. Conţinutul cu care vă identificaţi este condiţionat de mediul în care trăiţi, de educaţia pe care aţi primit-o şi de contextul cultural. N-are nicio importanţă dacă este vorba despre un copil bogat sau sărac, dacă jucăria constă dintr-o bucată de lemn în formă de animal sau un dispozitiv electronic sofisticat, suferinţa provocată de pierdere este aceeaşi. Motivul pentru care este ea atât de acută stă ascuns în cuvântul „mea” şi ţine de planul structural. Nevoia imperioasă inconştientă a individului de a-şi consolida identitatea prin asocierea cu un obiect face parte integrantă din structura minţii egocentrice.Una dintre structurile mentale cele mai elementare prin care se naşte egoul este identificarea.Cuvântul „identificare” este derivat din latinul idem, care înseamnă „acelaşi” şi facere, care Înseamnă „a face”. Aşadar, atunci când mă identific cu ceva, „fac să fie asemenea”.Asemenea cui? Asemenea mie. Investesc un sentiment de sine în lucrul respectiv, iar el ajunge să facă parte din „identitatea” mea. Unul dintre nivelurile de identificare cele mai elementare este cel cu lucrurile: jucăria mea lasă loc mai târziu maşinii mele, casei mele, hainelor mele şi aşa mai departe. Încerc să mă regăsesc in lucruri, dar nu reuşesc niciodatăcu adevărat, aşa că sfârşesc prin a mă pierde în ele. Aceasta este soarta egoului.


Eckhart Tolle&Oprah Webcast Event.Cap.I.Dezvoltarea.constientei.umane.


>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu